G-Baseball - overzicht

G-Baseball is een speciale coole vorm van Baseball voor iedereen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Maar we noemen het geen G-Baseball, want iedereen speelt gewoon baseball of softball.
We passen alleen de spelvorm en sommige materialen aan al naar gelang de omstandigheden en het nivo van de spelers. Maar dat aanpassen hoeft echt niet altijd. Al naar gelang de samenstelling van de deelnemersgroep (team) is het evenwel mogelijk - na een korte initiatie door onze ervaren lesgevers - om een reguliere Slow Pitch Softball of BeeBall wedstrijd te spelen.

Alle varianten kunnen worden gespeeld zowel indoor als outdoor. Het aanbod omvat ook rolstoel baseball en softball en zelfs baseball voor kids en volwassenen met een visuele handicap. Hierdoor is het mogelijk voor alle jeugd en volwassenen met een handicap om dezelfde fun-, sport-, fair play- en succesbeleving te hebben als bij de honderden miljoenen baseballspelers en fans wereldwijd .....

 

Lees meer over hoe G-Baseball gespeeld wordt, over de G-Baseball Roadshows, het Slow Pitch Rolstoel Tornooi en het Belgisch Kampioenschap G-Baseball hieronder:

"G-Baseball is de verzamelnaam voor de Baseball en Softball varianten die gespeeld worden door de jeugd en volwassen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. In samenwerking met de KNBSB, KBBSF en Nstars vzw wordt G-Baseball uitgerold in heel België"

Contact

VBSL coördinator

Martin Langezaal

 BasisafsprakenAdviezen
Leeftijd Iedereen die G-Baseball leuk vindt.Rekening houden met de vaardigheid en ontwikkeling van de speler.
Vaardigheid Iedereen:
van beginners tot en met gevorderden
Bij voorkeur in homogene groepen werken. Streven naar teams van gelijke sterkte.
Speelveld Een gelijkzijdige driehoek (60 graden).Gevorderden kunnen gebruik maken van een regulier softbalveld.
Meer informatie kunt u opvragen bij VBSL.
HonkafstandJeugd: richtlijn t/m 12 jaar
15 meter (± 17 stappen)
Senioren:
18 meter (± 20 stappen)
Materiaal Soft-touch baseball 9 inch
Soft-touch softball 12 inch
Aluminium bats of kunststof bats
Gele zachte ballen zijn zeer geschikt vanwege de veiligheid voor beginners.
Teamgrootte 6 tegen 6 of 7 tegen 7
Verdediging: er moet bij beide teams een gelijk aantal spelers in het veld staan.
Aanval: heeft het ene team meer spelers dan het andere, dan mag het team met minder spelers extra slagmensen laten slaan, waardoor het aantal slagbeurten gelijk wordt.
Speelduur Onderling overleg
(aantal innings of tijd)
Jeugd: ± 30 minuten / 1 á 2 inning(s)
Senioren: ± 45 minuten / 2 á 3 innings
In het spel brengen Coach Pitch: vanaf tiplijn 3 maal opgooien (daarna herkansing vanaf het slagstatief).
Slagstatief: onbeperkt aantal pogingen.
Coach Pitch: de coach staat op een veilige afstand en in de lijn tussen de thuisplaat en het midden van de veiligheidslijn.
Slagstatief: bij het slaan van het statief staat de coach op een veilige afstand naast de thuisplaat tegenover de slagman(-vrouw).
Vangbal Bij vangbal is de slagman uit.
Spel is dan dood: baselopers keren ongehinderd terug naar hun base.
Uitmaken - Tikken
- Vangbal
- Gedwongen loop
StelenNiet toegestaan
Wisselen Alle spelers komen elke inning minstens 1 keer aan slag.

De G-Baseball Roadshow

De G-Baseball Roadshow

Om de toegankelijkheid te verhogen en baseball voor iedereen mogelijk te maken, heeft Nstars vzw ervoor gekozen G-Baseballinitiaties te komen geven op locatie bij de spelers zelf. “Wij gaan naar de kids en volwassenen toe met zeg maar een G-Baseball Roadshow waarbij de lesgevers bij de instellingen en scholen zelf, zowel indoor als outdoor, G-Baseballinitiaties komen geven”

Voordelen van de G-Baseball Roadshow zijn:

 • het werkt drempelverlagend
 • het scheelt aanzienlijk in de reis- en organisatiekosten
 • het vindt ter kennismaking plaats in een vertrouwde omgeving
 • en kan doorgang hebben tijdens bijvoorbeeld L.O.-lestijdstippen met deelname van de eigen begeleiders.

 

Bij de G-Baseball Roadshow wordt er sportief baseball gespeeld met echte baseballmaterialen (zoals grote lederen handschoenen, lederen en softe baseballen, aluminium en zachte baseball bats, echte honken enzovoorts) gebracht door echte baseballers in hun baseballuniform. Hierdoor maken de lesgevers het mogelijk voor alle jeugd en volwassenen om met (G-)Baseball dezelfde fun-, sport-, fair play- en succesbeleving te hebben als bij de vele honderden miljoenen baseballspelers en fans wereldwijd.

In 2016 verwachten we een vijftigtal G-Baseball initiaties te geven (doorgaans initiaties van 2 lesuren in groepen van 18 deelnemers; informeer naar beschikbaarheid en tarieven).

Achtergrond info

Nstars vzw heeft in december 2012 de G-Baseball Roadshow gelanceerd in België. De aanpak is goed ontvangen en de Nstars zijn flink bezig de G-Baseball activiteiten verder uit te bouwen gezien de aanvragen en het enthousiasme bij de sportieve deelnemers.

 

Sinds de lancering hebben al enkele duizenden jeugdigen en ook volwassenen kennis gemaakt met G-Baseball

- zoals via de Nstars G-Baseball Roadshows met G-Baseball initiaties en lessen voor o.a. BuSO St-Elisabeth, SBSO Zonneweelde, GIBBO Galbergen, Gemeente Borgloon, Provinciaal Domein Dommelhof

- als ook via deelname aan grote G-Sport Evenementen o.a.: de Fun-Athlon 2013, 2014 en 2015 van BuSO St-Elisabeth in Peer, Move it! XL in Mechelen en Neerpelt van Psylos vzw, de Sportdag voor de Limburgse Special Olympics Atleten van Provincie Limburg, 2x de West Vlaamse Driedaagse Aangepast Sporten in Harelbeke; Sport G-Mee 1 en 2 in Maasmechelen als ook teach-the-teachers voor PXL-Hogeschool en UHasselt.

"Partners en vrijwilligers zijn meer dan welkom. Om de G-Baseball Roadshows en het Belgisch Kampioenschap G-Baseball mogelijk te maken zijn er serieus enthousiaste partners en vrijwilligers nodig. De KBBSF, VBSL en Provinciaal Domein Dommelhof hebben alvast hun medewerking toegezegd. Wij zijn op zoek naar sponsors en vrijwilligers om te helpen G-Baseball landelijk een groot succes te maken!"

Primeur: Eerste Rolstoel Softball Tornooi ooit in Vlaanderen

Eerste Rolstoel Softball Tornooi ooit in Vlaanderen

Al eens van rolstoel softball gehoord ? Voor België is dit dé nieuwe tak van sport voor de rolstoelers. G-Baseball werd in 2012 gelanceerd in België en sinds kort is hier het rolstoel softball aan toegevoegd oftewel het Slow Pitch Wheelchair Softball. Super gemakkelijk, sportief, fun en cool om te doen.

Een aantal Vlaamse Baseball en Softball Clubs hebben G-Baseball al enthousiast opgenomen in hun sportaanbod. Zo komen de Nstars uit Neerpelt met de G-Baseball Roadshow naar scholen en instellingen toe om te G-Baseballen of Softballen. De Borgerhout Squirrels zijn dan weer bezig, onder de bezielde leiding van Sigrid Gontier, met het oprichten van een eigen G-Slow Pitch Team. Van haar uit is nu ook het initiatief ontstaan om het eerste indoor Rolstoel Softball Tornooi ooit in Vlaanderen te houden. 

Iedereen is welkom
De Squirrels willen valide én mindervalide spelers aantrekken en tonen dat ook de Baseball- en Softballwereld klaar is om mee te werken aan het G-Sport luik. Bij G-Sport en de Squirrels staat de G uiteraard voor goesting, gewoon sporten, gelijkheid, geïntegreerdheid…. Het G-Slow Pitch rolstoel Tornooi is dan ook een inclusief evenement. Dat willen zeggen dat mensen met én zonder handicap samen sporten. Met het doel om valide sporters te sensibiliseren en sporters met een handicap de sport te leren kennen door en met echte base- en softballers. En niet te vergeten: sportief plezier hebben!

Het Slow Pitch Rolstoel Tornooi wordt gehouden op zaterdag 18 februari 2017 in het Provinciaal Sportcentrum Peerdsbos, Bredabaan 31 te Brasschaat dat volledig is aangepast voor G-sporters. Er zullen 7 (gelegenheids-) teams deelnemen met ruim 60 sporters in eigen of een van de 18 beschikbare sportrolstoelen. Daarnaast zijn er bekende deelnemers en mogen we een vertegenwoordiger van het BOIC verwelkomen. Alles is omvat in een leuk dagprogramma:

Om 10 uur is de opening die gedaan wordt door rolstoeltennis-talent Jef Vandorpe.
Daarna het indoor tornooi met deelnames van rolstoelers en valide spelers, waaronder:
   -Raf Van Puymbroeck, huidige Mister Gay Belgium & Europe, sportdocent en ambassadeur Sport en Diversiteit
   -Besturen van KBBSF-FRBBS, VBSL, LFBBS en Little League
 Rond 16:00 uur start top-rolstoelsporter Jurgen -the Rocket- Vercammen de finale met de First Pitch Ceremonie.

 

We hopen op een grote opkomst van supporters en nieuwsgierigen en gaan alvast uit van een super goede toekomst voor het rolstoel softball in Vlaanderen!

 

 

 

Meer informatie

Pers en Media
Martin Langezaal
Tel.: 0468-208360
E-mail: martin@vbsl.be

Organisatie
Sigrid Gontier
E-mail: sigridgontier@hotmail.com

Het eerste Slow Pitch Rolstoel Tornooi wordt mede mogelijk gemaakt door:
Borgerhout Squirrels
Provincie Antwerpen
G-Sportfonds
Stad Antwerpen – District Borgerhout
Vlaamse Baseball en Softball Liga
Nstars Neerpelt
Lokale sponsors
en vele vrijwilligers...

 

Onze G-Baseball en G-Softball Kalender

March 18, 2017
 • Nstars Rolstoel Baseball bij On Wheels dag van To Walk Again vzw

  March 18, 2017 @ 13:00 - 16:00
  Sporthal Heist-op-den-Berg, Lostraat 48A, 2220 Heist-op-den-Berg ( Kaart ) 

  Nstars geven rolstoel Baseball en Softball initiaties bij On Wheels evenement in Heist-op-den-berg
  in samenwerking met To Walk Again vzw.

  Op zaterdag 18 maart 2017 organiseert To Walk Again een leuke omnisportdag voor personen met een fysieke beperking. Voor de eerste keer staat baseball/softball op het programma,…

  See more details

March 24, 2017
 • G-Baseball presentatie bij BeweeG van het GAG in Neerpelt

  March 24, 2017 @ 19:00 - 21:30
  Norbertinessenlaan 5, 3910 Neerpelt, België ( Kaart ) 

  Op vrijdag 24 maart organiseert de Gemeentelijke Adviesraad voor Gehandicapten (GAG) de Algemene Vergadering “BeweeG” van 19.00 tot 21.30 uur in dienstencentrum BinnenHOF, Norbertinessenlaan 5 te 3910 Neerpelt.

  Deze avond staat volledig in het teken van het G-sportaanbod in Neerpelt. Er staat een interview met Michelle Franssen op het programma. Dan volgt…

  See more details

March 29, 2017
 • G-Baseball en Softball op Regionale Special Olympics -Sport voor Specials-

  March 29, 2017 @ 09:30 - 17:30
  Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt, België ( Kaart ) 

  Provincie Limburg en Special Olympics Belgium organiseren op 29 maart 2017 in Het Dommelhof in Neerpelt de eerste Regionale Special Olympics oftewel de Lokale Spelen.
  Het evenement zelf heet “Sport voor Specials”.

  Dit evenement wil sport binnen het bereik brengen van iedereen met een verstandelijke beperking. Het vormt…

  See more details

May 19, 2017
 • FUN-ATHLON - Nstars geven de gehele dag G-Baseballinitiaties op de Fun-Athlon in Peer

  May 19, 2017
  Sportcentrum De Deuster, Peer ( Kaart ) 

  De Nstars geven de gehele dag G-Baseball en G-Softball initiaties aan de 400+ deelnemers van de Fun-athlon in Peer. De Fun-athlon is georganiseerd door BuSO St-Elisabeth en is speciaal gehouden voor leerlingen en jongens en meisjes met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De Fun-athlon is in 6 jaar uitgegroeid tot een…

  See more details

Het Belgisch Kampioenschap G-Baseball

Voor teams die regelmatig G-Baseballen door toedoen van de Nstars roadshows en/of uit een eigen werking werd op 5 juni 2014 - op de baseballvelden aan de Scoutsrally in Neerpelt - het eerste  Belgisch Kampioenschap G-Baseball ooit gehouden.

Het was een sportief eendaags tornooi met deelname van een tiental Belgische teams bestaande uit jongens en meisjes van BuSO scholen uit Limburg en Antwerpen en een Nederlands G-Honbal Team. De teams werden qua sterkte ingedeeld in 3 groepen en speelden verschillende wedstrijden onderling. 

Met meer dan 100 deelnemers is het eerste Belgisch Kampioenschap G-Baseball een super groot succes geworden. Iedereen heeft een fantastische spannende sportieve dag beleefd met alleen maar winnaars!
En daar bovenop mochten drie teams zich een jaar lang officieel Belgisch Kampioen G-Baseball noemen:
- Het BBB-team van Gibbo Galbergen uit Mol (Antwerpen)
- The Wild Bunch van BuSO St-Elisabeth uit Wijchmaal/Peer (Limburg)
- De Honkers van SBSOG Zonneweelde uit Lommel (Limburg)

Het is ons voornemen om regelmatig een Tornooi of een G-Baseball Kampioenschap te houden hiervoor kunnen we de hulp van vrijwilligers en sponsors zeker gebruiken ...

Voor 2017 hopen we weer een Belgisch G-Baseball Kampioenschap te kunnen organiseren.

Meer over G-Baseball

Zelf willen G-Baseballen of G-Baseball activiteiten willen organiseren ? Voor uitgebreide informatie over G-Baseball, de spelvormen, tornooien, initiaties, opleidingen, trainingen, G-Baseball voor op scholen, instellingen en evenementen ... Neem vrijblijvend contact op. Wij wijzen je met plezier de weg naar één van onze verenigingen of partners.