G-Baseball - overzicht

G-Baseball is een speciale coole vorm van Baseball voor iedereen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Maar we noemen het geen G-Baseball, want iedereen speelt gewoon baseball of softball.
We passen alleen de spelvorm en sommige materialen aan al naar gelang de omstandigheden en het nivo van de spelers. Maar dat aanpassen hoeft echt niet altijd. Al naar gelang de samenstelling van de deelnemersgroep (team) is het evenwel mogelijk - na een korte initiatie door onze ervaren lesgevers - om een reguliere Slow Pitch Softball of BeeBall wedstrijd te spelen.

Alle varianten kunnen worden gespeeld zowel indoor als outdoor. Het aanbod omvat ook rolstoel baseball en softball en zelfs baseball voor kids en volwassenen met een visuele handicap. Hierdoor is het mogelijk voor alle jeugd en volwassenen met een handicap om dezelfde fun-, sport-, fair play- en succesbeleving te hebben als bij de honderden miljoenen baseballspelers en fans wereldwijd .....

 

Lees meer over hoe G-Baseball gespeeld wordt, over de G-Baseball Roadshows, het Slow Pitch Rolstoel Tornooi en het Belgisch Kampioenschap G-Baseball hieronder:

"G-Baseball is de verzamelnaam voor de Baseball en Softball varianten die gespeeld worden door de jeugd en volwassen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. In samenwerking met de KNBSB, KBBSF en Nstars vzw wordt G-Baseball uitgerold in heel België"

G-Comité

VOORZITTER
Martin Langezaal - KBBSF
martin.langezaal@kbbsf.be

 

MEMBERS
info@baseballsoftballvlaanderen.be

 

 

BasisafsprakenAdviezen
Leeftijd Iedereen die G-Baseball leuk vindt.Rekening houden met de vaardigheid en ontwikkeling van de speler.
Vaardigheid Iedereen:
van beginners tot en met gevorderden
Bij voorkeur in homogene groepen werken. Streven naar teams van gelijke sterkte.
Speelveld Een gelijkzijdige driehoek (60 graden).Gevorderden kunnen gebruik maken van een regulier softbalveld.
Meer informatie kunt u opvragen bij VBSL.
HonkafstandJeugd: richtlijn t/m 12 jaar
15 meter (± 17 stappen)
Senioren:
18 meter (± 20 stappen)
Materiaal Soft-touch baseball 9 inch
Soft-touch softball 12 inch
Aluminium bats of kunststof bats
Gele zachte ballen zijn zeer geschikt vanwege de veiligheid voor beginners.
Teamgrootte 6 tegen 6 of 7 tegen 7
Verdediging: er moet bij beide teams een gelijk aantal spelers in het veld staan.
Aanval: heeft het ene team meer spelers dan het andere, dan mag het team met minder spelers extra slagmensen laten slaan, waardoor het aantal slagbeurten gelijk wordt.
Speelduur Onderling overleg
(aantal innings of tijd)
Jeugd: ± 30 minuten / 1 á 2 inning(s)
Senioren: ± 45 minuten / 2 á 3 innings
In het spel brengen Coach Pitch: vanaf tiplijn 3 maal opgooien (daarna herkansing vanaf het slagstatief).
Slagstatief: onbeperkt aantal pogingen.
Coach Pitch: de coach staat op een veilige afstand en in de lijn tussen de thuisplaat en het midden van de veiligheidslijn.
Slagstatief: bij het slaan van het statief staat de coach op een veilige afstand naast de thuisplaat tegenover de slagman(-vrouw).
Vangbal Bij vangbal is de slagman uit.
Spel is dan dood: baselopers keren ongehinderd terug naar hun base.
Uitmaken - Tikken
- Vangbal
- Gedwongen loop
StelenNiet toegestaan
Wisselen Alle spelers komen elke inning minstens 1 keer aan slag.

De G-Baseball Roadshow

De G-Baseball Roadshow

Om de toegankelijkheid te verhogen en baseball voor iedereen mogelijk te maken, heeft Nstars vzw ervoor gekozen G-Baseballinitiaties te komen geven op locatie bij de spelers zelf. “Wij gaan naar de kids en volwassenen toe met zeg maar een G-Baseball Roadshow waarbij de lesgevers bij de instellingen en scholen zelf, zowel indoor als outdoor, G-Baseballinitiaties komen geven”

Voordelen van de G-Baseball Roadshow zijn:

  • het werkt drempelverlagend
  • het scheelt aanzienlijk in de reis- en organisatiekosten
  • het vindt ter kennismaking plaats in een vertrouwde omgeving
  • en kan doorgang hebben tijdens bijvoorbeeld L.O.-lestijdstippen met deelname van de eigen begeleiders.

 

Bij de G-Baseball Roadshow wordt er sportief baseball gespeeld met echte baseballmaterialen (zoals grote lederen handschoenen, lederen en softe baseballen, aluminium en zachte baseball bats, echte honken enzovoorts) gebracht door echte baseballers in hun baseballuniform. Hierdoor maken de lesgevers het mogelijk voor alle jeugd en volwassenen om met (G-)Baseball dezelfde fun-, sport-, fair play- en succesbeleving te hebben als bij de vele honderden miljoenen baseballspelers en fans wereldwijd.

In 2016 verwachten we een vijftigtal G-Baseball initiaties te geven (doorgaans initiaties van 2 lesuren in groepen van 18 deelnemers; informeer naar beschikbaarheid en tarieven).

Achtergrond info

Nstars vzw heeft in december 2012 de G-Baseball Roadshow gelanceerd in België. De aanpak is goed ontvangen en de Nstars zijn flink bezig de G-Baseball activiteiten verder uit te bouwen gezien de aanvragen en het enthousiasme bij de sportieve deelnemers.

 

Sinds de lancering hebben al enkele duizenden jeugdigen en ook volwassenen kennis gemaakt met G-Baseball

- zoals via de Nstars G-Baseball Roadshows met G-Baseball initiaties en lessen voor o.a. BuSO St-Elisabeth, SBSO Zonneweelde, GIBBO Galbergen, Gemeente Borgloon, Provinciaal Domein Dommelhof

- als ook via deelname aan grote G-Sport Evenementen o.a.: de Fun-Athlon 2013, 2014 en 2015 van BuSO St-Elisabeth in Peer, 3x Move it! XL in Mechelen en Neerpelt van Psylos vzw, de Sportdag voor de Limburgse Special Olympics Atleten van Provincie Limburg, 3x de West Vlaamse Driedaagse Aangepast Sporten in Harelbeke; Sport G-Mee 1 en 2 in Maasmechelen als ook teach-the-teachers voor PXL-Hogeschool en UHasselt. Regionale Special Olympics. Rolstoel Baseball voor To Walk Again vzw.

"Partners en vrijwilligers zijn meer dan welkom. Om de G-Baseball Roadshows en het Belgisch Kampioenschap G-Baseball mogelijk te maken zijn er serieus enthousiaste partners en vrijwilligers nodig. De KBBSF, VBSL en Provinciaal Domein Dommelhof hebben alvast hun medewerking toegezegd. Wij zijn op zoek naar sponsors en vrijwilligers om te helpen G-Baseball landelijk een groot succes te maken!"

Rolstoel Softballen toonbeeld van samen sporten

Succesvolle Rolstoel Softball Tornooien in Vlaanderen toonbeeld van integratie en samen sporten.

Bij de Slow Pitch Wheelchair / Rolstoel Softball Tornooien kunnen jong en oud, beginners en gevorderden, validen en minder validen het tegen elkaar opnemen. Alle teams doen mee onder gelijke omstandigheden in de rolstoelen. Het concept werd gelanceerd in 2017 onder leiding van Sigrid Gontier van de Borgerhout Squirrels. Haar droom was een inclusief evenement te organiseren van haar favoriete sport. Waar mensen met én zonder handicap samen sporten, van elkaar kunnen leren en bovenal samen sportief plezier hebben. En dat is in alle opzichten gelukt en een waar succes gebleken.

Hiermee is het Rolstoel Baseball definitief op de kaart gezet in België. We bedanken Sigrid en de Squirrels voor dit geweldige initiatief en zien graag uit naar vervolg initiatieven bij onze clubs en ook alle geïnteresseerde G-sport verenigingen. De eerste aanvragen voor rolstoel baseball en softball initiaties zijn al binnengekomen. Het baseballen en softballen voor rolstoelers is daarmee uiteraard met open armen opgenomen in het G-Sport aanbod van Baseball Softball Vlaanderen.


> Voor rolstoel Baseball initiaties kunt u terecht bij Baseball Softball Vlaanderen en Nstars.

 

 

 

Meer informatie

Rolstoel Baseball initiaties
voor organisatoren
Martin Langezaal - KBBSF, VBSL
Tel.: 0468-208360
martin.langezaal@kbbsf.be

 

Video weergave van het Rolstoel Softball Tornooi 2018

Nstars - Neerpelt

G-Baseball Roadshows
voor organisatoren

Contact via Martin Langezaal 

 

Gent Knights

G-Baseball ploeg
The Miracle Knights

voor kids en jongeren

Contact: Sarah Vandermaesen
info@gentknights.be

G-Baseball en G-Softball Kalender

Nothing from March 19, 2024 to March 18, 2025.

Het Belgisch Kampioenschap G-Baseball

Voor teams die regelmatig G-Baseballen door toedoen van de Nstars roadshows en/of uit een eigen werking werd op 5 juni 2014 - op de baseballvelden aan de Scoutsrally in Neerpelt - het eerste  Belgisch Kampioenschap G-Baseball ooit gehouden.

Het was een sportief eendaags tornooi met deelname van een tiental Belgische teams bestaande uit jongens en meisjes van BuSO scholen uit Limburg en Antwerpen en een Nederlands G-Honbal Team. De teams werden qua sterkte ingedeeld in 3 groepen en speelden verschillende wedstrijden onderling. 

Met meer dan 100 deelnemers is het eerste Belgisch Kampioenschap G-Baseball een super groot succes geworden. Iedereen heeft een fantastische spannende sportieve dag beleefd met alleen maar winnaars!
En daar bovenop mochten drie teams zich een jaar lang officieel Belgisch Kampioen G-Baseball noemen:
- Het BBB-team van Gibbo Galbergen uit Mol (Antwerpen)
- The Wild Bunch van BuSO St-Elisabeth uit Wijchmaal/Peer (Limburg)
- De Honkers van SBSOG Zonneweelde uit Lommel (Limburg)

Het is ons voornemen om regelmatig een Tornooi of een G-Baseball Kampioenschap te houden hiervoor kunnen we de hulp van vrijwilligers en sponsors zeker gebruiken ...

Voor 2018 hopen we weer een Belgisch G-Baseball Kampioenschap te kunnen organiseren.

Meer over G-Baseball

Zelf willen G-Baseballen of G-Baseball activiteiten willen organiseren ? Voor uitgebreide informatie over G-Baseball, de spelvormen, tornooien, initiaties, opleidingen, trainingen, G-Baseball voor op scholen, instellingen en evenementen ... Neem vrijblijvend contact op. Wij wijzen je met plezier de weg naar één van onze verenigingen of partners.